//Pécs, a város

Pécs, a város

Pécs Magyarország délnyugati részén fekvő megyei jogú város. Baranya megye székhelye az ötödik legnagyobb település Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc után. Határa északról Mecsek, délről pedig sík vidék. Pécs szénbányászati múlttal is rendelkezik, emellett pedig számos kulturális látványosság található itt.

Pécs kultúrája

Pécs az ország egyik legrégebbi városa, amely rendkívül gazdag műemlékekben és látványosságokban. A kulturális élet mind a képzőművészet, mind pedig zenei téren kiemelkedőnek számít. Itt található többek között a Csontváry Múzeum, a Modern Magyar Képtár, illetve a Martyn Ferenc Múzeum egyaránt. Pécsen továbbra is található operatársulat és szimfonikus zenekar is, amelyek az évtizedek elteltével is ugyanolyan lelkesedéssel működnek.

A szellemi életet a Pécsi Egyetemi Napok, az Országos Színházi Találkozó és a Pécsi napok jellemzik. Itt található továbbá az ország legrégebbi egyeteme is, amelynek nagyjából 20 ezer hallgatója van. 2010-ben pedig Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa is Isztambul és Essen mellett.

Pécs gasztronómiája

Magyarországon belül Pécsett indították el először a pezsgőgyártást még 1859-ben. A Littke vállalat az 1900-as évek elején élte a fénykorát, manapság pedig palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőket és borokat állítanak elő.

Pécsen található Európa legmélyebb, nagyjából két kilométeres hosszúságú pincerendszere, amelynek eredete egészen a 14. századig nyúlik vissza. A város szőlőtermesztésére hatással volt a filoxéria, amely még az 1800-as évek végén jelent meg. A károkat csak az amerikai alanyokkal történő újra telepítéssel lehetett enyhíteni. A gasztronómiához a mai napig számos rendezvény kapcsolódik, köztük a világon is egyedülállónak számító Pécsi Bordalfesztivál is.

Pécs turizmusa

Baranya megye székhelye évente több mint 100 ezer turistát fogad. Pécsen húsz évszázad történelme található meg, így nem csoda, hogy az idelátogatók száma évről-évre növekszik. Itt található a török dzsámi, számos mecset, a Zsolnay-negyed, és a már említett első magyarországi egyetem is.

A városban jelenleg nagyjából 250 műemlék csodálható meg, amelyek egész évben kulturális programokkal várják az érdeklődő turistákat. A már említett nevezetességek mellett itt található továbbá az 1869-ben épült Pécsi Zsinagóga, a Tettyei romok, a Pécsi székesegyház, a Vasváry-villa, illetve a Püspöki palota is.

Pécstől alig két kilométerre található a Mecsextrém park. Emellett lehetőség van mecseki kisvasutazásra és állatkerti látogatásra egyaránt. Főbb látványosság továbbá a szerelmesek lakatja is, amelynél már megszámlálhatatlan mennyiségű lakat található, amelyet boldog párok és házastársak helyeztek oda.

Pécs és a sport

Fontos megemlíteni, hogy itt született Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is, mindkettejük olimpiai bajnok úszónők. Csapatsportolók közül a legismertebb Gera Zoltán 93-szoros válogatott futballista.