//Pécs iskolái

Pécs iskolái

Pécsen található nemcsak a Dél-dunántúli régió, hanem az ország legrégebbi egyeteme. Mindemellett számos egyéb oktatási intézmény áll a fiatalok rendelkezésére. Természetesen nincs hiány általános és középiskolákban sem, de a fiataloknak lehetőségük van szakgimnáziumokban vagy művészeti iskolákban is tanulni.

Általános iskolák

A városban nincs hiány általános iskolákból. Itt található többek között a Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központ, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Korai Fejlesztő intézmény. A nevéből adódóan az iskola elsődleges célja a látássérült gyermekek és fiatalok oktatása és nevelése. A retrográd integráció segítségével pedig akár magatartás zavaros és hiperaktív fiatalok tanítását is vállalják.

A Belvárosi Általános Iskola a Megye utcában található. A nagyméretű tornatermének köszönhetően ideális sportolók számára is. Rengeteg versenyt és kulturális rendezvényt bonyolítanak itt le a tanév során. Az intézmény saját uszodával rendelkezik, amely nemcsak a saját tanulóik, hanem óvodák számára is lehetővé teszi a gyermekek oktatását.

A Jókai Mór Általános Iskola számos kiemelt célnak és prioritásnak próbál megfelelni. Ilyen a kommunikációs készségek, a beszéd- és íráskultúra fejlesztése, illetve az angol nyelv alap-, illetve középszintű tanítása. Nagy hagyományai vannak itt továbbá a tehetséggondozásnak is, de hatékonyan segítik a lassabban haladó diákokat is.

Középiskolák

Pécsen található Az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnázium, ahol a tanulóknak lehetőségük van különböző mezőgazdasági szakmákat tanulni. Ilyen a növénytermesztő vagy az állattenyésztő szakirány. Híres oktatási intézmény az Apáczai Csere János Általános Iskola és Gimnnázium, amely egy alapfokú művészeti iskola. Emellett itt épült el a Comenius Szakgimnázium, amelynek célja, hogy a vállalati és munkaerő piaci igények alapján olyan szakmai képzéseket kínáljon, amelyekkel bárki megállja a helyét a dolgozók világában.

A Kodály Zoltán Gimnázium mellett lehetőség van tanulmányokat folytatni a Leöwey Klára Gimnáziumban és a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnáziumban és Általános Iskolában. A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium pedig méltán híres az oktatási színvonaláról. Az iskolában a tantárgyi rendszert úgy próbálják alakítani, hogy az minden tanuló fejlettségi szintjéhez igazodni tudjon. Ez azért is fontos, hiszen ide 12-től egyészen 18 éves korig járnak diákok

Pécsi Tudományegyetem

Pécsen található az ország legrégebbi egyeteme, amely a legnagyobb munkáltatónak is számít a városban. A széles spektrumú képzési kínálattal rendelkező oktatási intézményben lehetőség van orvosnak, tanárnak, kutatónak, informatikusnak vagy akár régésznek is tanulni. A Bologna-rendszerű képzések szinte minden területen jelen vannak. Az alap- és mesterképzéseken keresztül egészen a doktori iskoláig nagyjából 300 képzés közül lehet válogatni. A karok között megtalálható a bölcsészettudományi, a jogi, a gazdasági, az orvosi és a műszaki részleg is. Mindemellett számos nemzetközi ösztöndíjprogramon és egyéb idegen nyelvű képzésen is részt vehet, aki a Pécsi Tudományegyetem hallgatójává válik.