//Pécs nevezetességei

Pécs nevezetességei

Pécs a dél-dunántúl legnépesebb városa. Baranya megye székhelye 2010-ben elnyerte Európa kulturális fővárosa címet, amelyet Isztambullal és Essennel osztott meg. Pécs látnivalóinak nagy része közvetlenül a belvárosban találhatóak, de nem mind közelíthető meg ilyen egyszerűen. Az állatkert vagy éppen a Tettye csúcsa már kicsit kiesik ebből a területből, de még ezek is könnyen elérhetőek, akár gyalogosan is.

Pécs nevezetességei

Pécset sokan nevezik a “Balkán kapujának” vagy éppen egy mediterrán városnak. A kis utcák, a kedves emberek és a sok régi épület mind-mind előcsalogatják az emberből a déli életérzést. 2000-ben az ókeresztény sírkamrákat pedig az UNESCO is beválogatta a világörökségi listára.

Szerelmesek lakatja

A lakatfal a Janus Pannonius utcában található. Az itt élők elmondása szerint az első lakatokat még az 1970-es években helyezték el az ide tévedő turisták, azóta pedig csak gyarapszik a gyűjtemény. Az első kerítés már korábban betelt, így az ide tévedő szerelmesek a mellette lévőt is elkezdték tele aggatni a nevükkel ellátott lakatokkal. Azóta már két másik falat is elhelyeztek ide, hogy mindenki kedvére hozhassa a szimbólumként funkcionáló darabokat.

Barbakán és a várfalsétány

A csodálatos kilátást nyújtó Barbakán és várfalsétány területe egyedülálló. A tetejéről megcsodálható az egész város és a Mecsek oldala is. Az ide tartozó kertben pedig padokat helyeztek el, ahol bárki eltölthet egy kis időt, ha kedve támad pihenni egyet. A belvárosban található várfalnak egyetlen megmaradt bástyája van, amit mindenkinek érdemes meglátogatnia.

Zsolnay Kulturális Negyed

A területet még 2010-ben alakították ki, ahol a ma is működő Zsolnay porcelángyár épületei lettek átalakítva múzeumokká, színházakká és koncert termekké. Itt minden évben vannak rendezvények és különböző események, amelyek idecsábítják a város lakóit és a turistákat is. Itt található a Bóbita bábszínház is, amelye egyedülálló a városban.

TV-torony

Magyarország legmagasabb épülete a pécsi TV-torony, amely 197 méter magas. A Misina-tetőn elhelyezkedő adótorony mellett egy étterem és egy kilátó is található. Jó időben belátható az egész Dél-Dunántúl Bajától egészen a Badacsonyig.

Ókeresztény sírkamrák

A 2000 óta a világörökség részeként látogatható Ókeresztény sírkamrák még a 4. századból maradtak fent. Itt felbecsülhetetlen értékű régészeti leletek találhatóak, ahova anno a város ókeresztény lakói temetkeztek.

Székesegyház

A városban található székesegyház eredeti a római birodalom korára nyúlik vissza. A mai altemplom alapfalait még a 4. század végén rakták le, majd pár évszázaddal később ezt bővítették tovább. A műemlék délkeleti tornyából megcsodálható az egész város, de láthatóvá válnak innen a bazilika harangjai is. Miután II. János Pál Basilico Minor rangra emelte, így joggal nevezhető az épület bazilikának.

Természetesen mindezek mellett számos másik pécsi nevezetesség is megtalálható, így érdemes nagy sétát tenni és eltölteni néhány napot a megyeszékhelyen. Vonattal, busszal és autóval is könnyen megközelíthető, akár a fővárosból is.